Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami
Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

- masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)

- jajka 3 szt.

- cukier 1 szklanka

- cukier waniliowy 2 łyżeczki

- sok z cytryny 2 łyżeczki

- starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki

- kruche tartaletki

- ulubione świeże owoce

Wykonanie domowego masła:

Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie kremu:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Denim w nowej kolekcji Top Secret
Wszyscy kochamy jeansy. Nie ma chyba równie powszechnego i d...
czwartek, luty 22, 2018 - 14:25
Zaczaruj swoje wnętrze obrazem
Każde wnętrze można zaczarować. W jednej chwili możesz przen...
czwartek, luty 22, 2018 - 13:56
Jak dobrać odpowiedni zapach na zimę?
Pogoda za oknem zmienia się, a razem z nią nasz nastrój i sa...
czwartek, luty 22, 2018 - 12:39
Tapety w inspirujących aranżacjach salonów
Współczesne tapety zachwycają różnorodnością i możliwościami...
środa, luty 21, 2018 - 13:24

  

Reklama