Herbata nie musi być… nudna

Herbata nie musi być… nudna
Herbata nie musi być… nudna

Czym zaskoczyć swoich przyjaciół, którzy odwiedzają nas regularnie i znają nasze wszystkie kulinarne popisy?

Jak się okazuje, zadziwić możemy ich nawet… zwykłą herbatą z cytryną. Podana w niekonwencjonalny sposób czy w oryginalnym naczyniu okaże się nie lada atrakcją spotkania. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy, których przygotowanie zajmie tylko kilka chwil, a efekt będzie zdumiewający.

Jedyną rzeczą , która ogranicza nas w kuchni jest nasza wyobraźnia. Doskonale o tym wiedzą najlepsi kucharze, którzy w swoim życiu układają niezliczone liczby przepisów. Jaka jest ich recepta na sukces? Przekonanie, że nawet z najprostszego produktu, np. herbaty, uda się wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy odpowiednia inspiracja oraz w tym przypadku najlepsze, cejlońskie liście herbaciane.

Dwuwarstwowa herbata

Łatwa w przygotowaniu, a wizualnie zapierająca dech w piersiach. Jeśli nasi goście nie słodzą cukrem, możemy zamiast niego zastosować miód lub inny słodzik.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Cukier lub miód
  • Plasterek cytryny

Przygotowanie:

Herbatę parzymy w małej ilości gorącej wody, tak aby uzyskała intensywną barwę. Wysoką szklankę zalewamy do połowy gorącą wodą, w której rozpuszczamy cukier lub miód. Kładziemy na nią plasterek cytryny i delikatnie wlewamy napar z herbaty. W ten sposób otrzymujemy efektowny, dwuwarstwowy napój.

Herbata w słoiku

Mrożona herbata podana w ozdobnym słoiku w towarzystwie owoców lub kostek lodu i ziół będzie nie tylko smaczna, ale również spełni funkcję dekoracji stołu.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Cytryna
  • Garść borówek lub malin
  • Kostki lodu
  • Miód

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Kiedy napar będzie ciepły (nie gorący) rozpuszczamy w nim miód. Zostawiamy do ostudzenia. Do słoików wrzucamy kostki lodu, po plasterku cytryny oraz owoce. Zalewamy naparem herbacianym i dopełniamy chłodną wodą.

Herbata z ozdobnymi kostkami lodu

Chcąc w każdym momencie przygotować efektowny napój, warto wcześniej pomrozić sobie w kostkach lodu ulubione owoce lub zioła, np. miętę. Wystarczy do każdej przegródki w foremce do lodu włożyć mały owoc lub listek ziół i zalać go wodą.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Cytryna
  • Kostki lodu z owocami
  • Miód

Przygotowanie:

Herbatę parzymy w oddzielnym naczyniu. Kiedy będzie ciepła rozpuszczamy w niej miód i odcedzamy liście. Napar pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do szklanek wkrawamy cząstki cytryn oraz zasypujemy je kostkami lodu. Dodajemy herbaciany napar.

Smacznego!

Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Szlakiem Złotych Owoców – zabieramy Cię w podróż do Ameryki Południowej
Ojczyzną Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) jest Amery...
wtorek, Lipiec 25, 2017 - 10:59
4 m2 szczęścia. Jak zaplanować idealną garderobę?
Czasem do spełnienia marzeń wystarczy kilka metrów kwadratow...
wtorek, Lipiec 25, 2017 - 10:17
Odżywka na wypadanie włosów i inne skuteczne kosmetyki
Coraz więcej włosów znajdujących się na szczotce lub pozosta...
wtorek, Lipiec 25, 2017 - 09:04
Sok z brzozy idealny na wakacje
To nie przypadek, że oskoła najlepiej smakuje po schłodzeniu...
poniedziałek, Lipiec 24, 2017 - 11:54
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama