Kulinaria

Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu

10 Listopad, 2017
Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu

Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki
i dyni.

Dzień Zdrowego Śniadania - świętujmy codziennie!

08 Listopad, 2017
Dzień Zdrowego Śniadania - świętujmy codziennie!

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by nie czekając na noworoczne postanowienia zadbać już teraz o prawidłowe nawyki żywieniowe – zaczynając każdy dzień od pełnowartościowego posiłku. Brak czasu nie powinien być wymówką, ponieważ jego przygotowanie jest łatwiejsze niż nam się wydaje. Najlepiej spożyjmy je w gronie najbliższych – wszystkie badane matki (100%!) stwierdziły, że wspólne śniadanie to sposób na to, by pozytywnie rozpocząć dzień.*

Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?

31 Październik, 2017
Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?

Dynia jest jednym z najbardziej „jesiennych produktów” i symbolem tej niezwykle barwnej pory roku. Chyba każdy z nas zna przynajmniej jeden sposób na jej wykorzystanie. Zupy, ciasta, kremy, aromatyczne pasty, pieczone kostki dyni czy koktajle z dodatkiem owoców. Myślisz, że o dyni wiesz już wszystko? Ale czy znasz jej właściwości? A czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie gadżety kuchenne ułatwią Ci jej przyrządzenie? Zapoznaj się z naszym dyniowym vademecum!

Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię!

27 Październik, 2017
 Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem, a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.

Strrrasznie dobre halloweenowe babeczki z duszkami

26 Październik, 2017
Strrrasznie dobre halloweenowe babeczki z duszkami

Wieczór z duchami? Dlaczego nie! Każdy dzień jest dobrą okazją do świetnej zabawy z przymrużeniem oka. Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś czy świętować Halloween czy nie, może nasz przepis na strrrasznie dobre babeczki dyniowe Cię przekona?

Pomidorowe szaleństwo z okazji Światowego Dnia Makaronu, czyli przepis na idealny sos boloński

25 Październik, 2017
Pomidorowe szaleństwo z okazji Światowego Dnia Makaronu, czyli przepis na idealny sos boloński

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni w Europie. Słynie  z aromatycznych przypraw, oliwy, parmezanu i oczywiście makaronów z dodatkiem pysznych sosów. Daniem, które króluje we włoskich restauracjach jest spaghetti bolognese, w którym najważniejszą rolę odgrywa mięso i sos na bazie pomidorów. Warto skusić się na jego przygotowanie właśnie dzisiaj, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

Sposób na jesienną chandrę - orzechy!

24 Październik, 2017
Sposób na jesienną chandrę - orzechy!

O tej porze roku dopada nas najczęściej... Jesienią jest coraz mniej światła słonecznego, jesteśmi senni, mamy mniej energii, łatwiej przybieramy na wadze. Na nasze dobre samopoczucie ogromny wpływ ma odpowiednia dieta, w której nie może zabraknąć... ORZECHÓW!

Pizza kalafiorowa na dobry sen

10 Październik, 2017
Pizza kalafiorowa na dobry sen

Dzięki tej zdrowej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej kalafiorowej pizzy, można wreszcie cieszyć się zjedzeniem pizzy bez poczucia winy.

Znasz historię kuchni polskiej?

02 Październik, 2017
Znasz historię kuchni polskiej?

Kuchnia polska od lat kształtuje naszą codzienną dietę oraz przyzwyczajenia i gusta kulinarne. Być może warto się zastanowić, co wpłynęło na jej obecny kształt oraz skąd pochodzą tradycje kulinarne tak głęboko zakorzenione w polskich kuchniach. Poznaj krótką historię najwspanialszych smaków dzieciństwa!

Prosta metoda na złociste faworki

27 Wrzesień, 2017
Prosta metoda na złociste faworki

Faworki, tak jak i inne kultowe wypieki, nie powstałyby gdyby nie przypadek. Zgodnie z legendą, autorem pierwszych faworków był cukiernik, który podczas smażenia pączków wrzucił do rozgrzanego oleju pasek ciasta, który przybrał kształt warkocza. Zamiast go wyrzucić, adept sztuki kulinarnej posypał usmażone ciasto cukrem pudrem. Smakołyk zaskoczył nie tylko jego, ale i jego opiekuna, a od wieków zachwyca też miłośników słodkości. I choć pierwsze faworki były raczej tłuste i ciężkie, z dzisiejszymi wypiekami miały dwie wspólne cechy – złocisty kolor i odpowiednią chrupkość. Sprawdź przepis na faworki idealne!

Łososiowe rollsy z warzywami

20 Wrzesień, 2017
Łososiowe rollsy z warzywami

Szybkie, smaczne, zdrowe i na jeden kęs - chcecie wiedzieć co to takiego? Mowa oczywiście o przekąsce finger food, a dokładnie o Łososiowych rollsach z warzywami. Jeśli zamierzacie niebawem przyjmować w swoich progach gości, to koniecznie musicie je wypróbować. Ta zakręcona tortilla skrywa w sobie prawdziwą poezję smaków - aromatycznego łososia, aksamitny serek i zdrowe warzywa!

Herbaciane smaki lata – morelowe love na chłodniejsze wieczory

12 Wrzesień, 2017
Herbaciane smaki lata – morelowe love na chłodniejsze wieczory

Po powrocie do domu w chłodniejsze dni, których późnym latem jest coraz więcej, wielu z nas chętnie sięga po filiżankę gorącej herbaty. To napój, który skutecznie rozgrzewa i pozwala się zrelaksować. Jeśli ma mocny aromat letnich owoców to dodatkowo sprawia, że przenosimy się myślami do ciepłych, wakacyjnych wspomnień. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny przepis na rozgrzewającą herbatę o morelowym smaku.

Subscribe to Kulinaria
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Chronią nie tylko Ciebie, ale również Twoje ubrania
W dzisiejszych czasach wygląd jest niezwykle ważnym elemente...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 12:33
Odnaleźć szczęście w codzienności – przytulne wnętrze w stylu hygge
Jak być szczęśliwym? Odpowiedź na to pytanie zapewne chciałb...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 11:58
Herbata -napój niegdyś zarezerwowany tylko dla wyższych sfer...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:44
Niemowlę na zimowym spacerze
W pierwszych tygodniach życia noworodka mechanizm termoregul...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:38

  

Reklama