Alternatywna kanapka z indykiem

Alternatywna kanapka z indykiem (fot. mat. prasowe)
Alternatywna kanapka z indykiem (fot. mat. prasowe)

Dzień przeciętnej Polki zazwyczaj zaczyna się od kanapki. W badaniu „Style śniadaniowe wśród Polek”, większość respondentek wskazała, że w dni powszednie wybiera właśnie ten rodzaj dania. Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin, pieczywa jasnego i ciemnego oraz sera żółtego.

Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich

2 porcje, czas przygotowania: 35 minut + czas marynowania

Składniki:

  • Pierś z indyka (ok. 300 g)
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu

Pasta:

  • 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki dobrego ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Pieprz

Do podania:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 liście sałaty

Przygotowanie:

  1. Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć.
  2. Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę.
  3. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki.
  4. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut.
  5. Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała. Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy.
  7. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę.
  8. Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy drugą kromką pieczywa.

Cały raport „Style śniadaniowe wśród Polek” jest dostępny pod linkiem: http://goo.gl/m1FDBN

W informacji prasowej cytowane są wyniki badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przygotowanego na zlecenie California Prune Board, przez IQS, w kwietniu 2016, metodą CAWI na grupie N=1000 kobiet w wieku 25-45.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Odkryj dobroczynny wpływ praziaren
Eko, bio, fit, sugar free - hasła te cieszą się co raz więks...
czwartek, Wrzesień 20, 2018 - 13:27
Termoablacja radiowa Venefit – nowa nadzieja w leczeniu żylaków kończyn dolnych
Żylaki to przykra dolegliwość, która wraz ze zwiększającą si...
czwartek, Wrzesień 20, 2018 - 10:37
Krem matujący do twarzy dla mężczyzny – jak wybrać?
Skóra mężczyzny wymaga nieco innej pielęgnacji niż cera kobi...
czwartek, Wrzesień 20, 2018 - 08:19
Zadbaj o odporność przedszkolaka
Przygotowanie malucha na pójście do przedszkola nie kończy s...
środa, Wrzesień 19, 2018 - 12:20

  

Reklama