Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

  • - Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 300g
  • - mleko - 250 ml
  • - świeży tymianek - ½ pęczka
  • - pieprz czarny do smaku
  • - masło - 1 łyżka
  • - szparagi świeże, zielone - 1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Odkryj dobroczynny wpływ praziaren
Eko, bio, fit, sugar free - hasła te cieszą się co raz więks...
czwartek, Wrzesień 20, 2018 - 13:27
Zadbaj o odporność przedszkolaka
Przygotowanie malucha na pójście do przedszkola nie kończy s...
środa, Wrzesień 19, 2018 - 12:20
Odkryj sekret długowieczności Japończyków
Japończycy znani są w świecie ze swojej długowieczności. Prz...
środa, Wrzesień 19, 2018 - 10:10
Co pysznego wyczarować z serka homogenizowanego?
Jogurty i serki homogenizowane to jedna z ulubionych przekąs...
wtorek, Wrzesień 18, 2018 - 12:06

  

Reklama